Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ταραξίας: Εζησα τον εφιάλτη των ναρκωτικών



Παραδέχεται ανοιχτά για πρώτη φορά πως υπήρξε εθισμένος στα ναρκωτικά. Αποκαλύπτει τους λόγους του «διαζυγίου» του από τον Νίκο Βουρλιώτη, θυμάται τη συνεργασία του με τον Σάκη Μπουλά και πρωταγωνιστεί σε καμπάνια της «Αρωγής 12+» στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμά του ενάντια στις ουσίες. Ο Ταραξίας, μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης πλέον, μπορεί να έχει βάλει τη ζωή του σε τάξη, όμως οι αποκαλύψεις του στη σημερινή «Espresso» θα... ταράξουν τα νερά της showbiz.



Είναι λίγοι εκείνοι που έχουν τα κότσια να παραδεχτούν δημόσια ένα πρόβλημα εθισμού. Ο Ταραξίας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και είναι προς τιμήν του. «Για μια περίοδο της ζωής μου είχα μπλέξει με τα ναρκωτικά. Ημουν εθισμένος, δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ. Ευτυχώς το άφησα πίσω μου. Πάνε παραπάνω από δύο χρόνια πια που δεν έχω καμία σχέση. Βέβαια αυτό το πράγμα είναι μια διαρκής πάλη» λέει στην «Espresso» o δημοφιλής καλλιτέχνης της hip hop σκηνής.

Η επαφή του με τις ναρκωτικές ουσίες ξεκίνησε στα εφηβικά του χρόνια, λίγο προτού ενηλικιωθεί. «Πολλοί δοκιμάζουν σε αυτές τις ηλικίες. Αλλωστε, τα ναρκωτικά είναι παντού. Τότε μπήκαν και στη δική μου ζωή. Μετά βγήκαν και αργότερα ξαναμπήκαν» συνεχίζει. «Στη φάση που βρίσκομαι τώρα θεωρώ ότι έχω απαλλαγεί οριστικά. Νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Είμαι καθαρός εδώ και πολύ καιρό».

Στη Θεσσαλονίκη όπου ζει μόνιμα έχει την απόλυτη στήριξη ενός φίλου του, του Φάνη Δέλλιου, ο οποίος είναι ιδρυτής της «Αρωγής 12+», ενός συλλόγου συμπαράστασης σε άτομα με προβλήματα εθισμού. «Ο Φάνης είχε κι εκείνος ανάλογες εμπειρίες και μου έχει σταθεί πολύ. Εγώ βέβαια δεν χρειάστηκε να μπω σε κάποιο πρόγραμμα. Κατάφερα μόνος μου να ξεπεράσω τον εθισμό μου. Ωστόσο είναι σημαντικό να υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που μπορούν να μας καταλάβουν. Με τον Φάνη αλληλοϋποστηριζόμαστε».

Προκειμένου να προβληθεί η «Αρωγή 12+», ο Ταραξίας πήρε μέρος μαζί και με άλλους καλλιτέχνες σε μια καμπάνια, το μότο της οποίας είναι «from zero be your own hero», δηλαδή, «από το μηδέν γίνε ο ήρωάς σου»!

«Στα σχέδιά μας είναι να κάνουμε κι άλλα πράγματα ώστε να προβάλουμε το έργο του συλλόγου. Για την ώρα φτιάξαμε αυτήν την καμπάνια προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να φέρουμε κοντά μας παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, ώστε να καταλάβουν ότι υπάρχει λύση. Το σημαντικό είναι να παραδεχτείς ότι έχεις πρόβλημα και να το παλέψεις».

«Ο Νίκος Βουρλιώτης προωθούσε περισσότερο τον εαυτό του και μας ήθελε σαν αυλικούς του»

Το 2009 ο Ταραξίας (κατά κόσμον Γιώργος Γκόγκας) αποχώρησε από τους Goin' Through και το «family, the label» του Νίκου Βουρλιώτη. «Από ένα σημείο και μετά δεν υπήρχε ομοιογένεια, ούτε είχαμε καλές σχέσεις, ιδιαίτερα με τον Βουρλιώτη» λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην... ηρωική του έξοδο. «Πιστεύω ότι αυτό γίνεται σε όλα τα μεγάλα συγκροτήματα, ειδικά στο εξωτερικό. Οταν ανεβαίνει κάτι, αρχίζουν οι εγωισμοί, μπαίνουν στη μέση τα χρήματα και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. Στη δική μας περίπτωση είχε δημιουργηθεί μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων, οι οποίοι αποχώρησαν σταδιακά».

Ο ίδιος τα βρόντηξε μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ «VETO», στο οποίο είχε γράψει αρκετά κομμάτια. «Τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα είχαμε πει. Πιστεύω πως ο Νίκος Βουρλιώτης προωθούσε περισσότερο τον εαυτό του και μας ήθελε όλους σαν αυλικούς του. Αναμφισβήτητα ο ίδιος είχε μια αναγνωρισιμότητα από πριν, καθώς και μια δική του πορεία. Και άλλοι όμως είχαμε τις προσωπικές διαδρομές μας. Δεν ήταν μόνο εκείνος. Εγώ, ας πούμε, σε ηλικία 16 χρόνων έφτιαξα τους Αλφα Γάμα, ένα από τα πιο πετυχημένα underground hip hop συγκροτήματα. Ολοι βάλαμε το λιθαράκι μας στο family, όλοι φανήκαμε μέσα από αυτό και σαφώς όλοι κερδίσαμε».
Ο Ταραξίας δεν είχε καθόλου σχέσεις με το NiVo μέχρι πέρυσι, οπότε βρέθηκαν ξανά. «Τον έφερα να παίξει σε ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε μια πρόταση και από τον ίδιο να συνεργαστούμε πάλι. Δυστυχώς, ούτε αυτήν τη φορά κράτησε τον λόγο του. Μείναμε στα λόγια και τις υποσχέσεις. Φυσικά δεν μιλάμε καθόλου πια».

Οσο για τη φετινή πολυσυζητημένη συνεργασία των Goin' Trough με τον Νότη Σφακιανάκη; Ο Ταραξίας είναι κατηγορηματικός: «Θεωρώ πως ήταν λανθασμένη κίνηση, διότι ο Νίκος έδειχνε άλλα πράγματα μέχρι πρότινος. Πριν από έναν χρόνο τραγούδησε σε φεστιβάλ της ΚΝΕ και δήλωνε αριστερός. Δεν μπορείς μετά από αυτό να συνεργάζεσαι με έναν καλλιτέχνη, όπως ο Σφακιανάκης, ο οποίος κάνει δηλώσεις υπέρ της Χρυσής Αυγής. Δεν γίνεται να τα ισοπεδώνουμε όλα για τα χρήματα. Διότι θεωρώ πως ήταν μια κίνηση καθαρά με σκοπό το κέρδος».

Το κίνημα (της ελπίδας) Hip hope movement

Μετά την αποχώρησή του από το «family», ο Ταραξίας έφτιαξε τη δική του ανεξάρτητη εταιρία, τη Hip hope movement. Ο ίδιος τη χαρακτηρίζει περισσότερο «κίνημα της ελπίδας», υπογραμμίζοντας ότι δεν στηρίζεται σε κάποιο εμπορικό label. «Φτιάχνω τα τραγούδια μου, τα οποία κυκλοφορούν διαδικτυακά, και δίνω ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους. Ακόμη, είμαστε ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά κάνοντας διάφορες κινήσεις πάνω σε αυτό, όπως συναυλίες με οικολογικό εισιτήριο, δηλαδή, αντί για χρήματα, ο κόσμος έδινε ένα κουτάκι αλουμινίου προς ανακύκλωση» εξηγεί. Εχοντας μετακομίσει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη εδώ κι έναν χρόνο, ο Γιώργος βρίσκεται πίσω από τα πιο πετυχημένα r'n'b πάρτι της πόλης, στο Dogs club, όπου καλεί ως guests γνωστούς dj και MC's. Παράλληλα γράφει συνεχώς και κυκλοφορεί singles, όπως το «Ολα αλλάζουν», το οποίο σαρώνει στο YouTube και «Το ξέρω πως δεν μ' αγαπάς», το οποίο οπτικοποιήθηκε πρόσφατα. Στα σκαριά τώρα έχει το νέο ολοκληρωμένο άλμπουμ του, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2014.

«Βιώνουμε μια πνευματική ισοπέδωση την οποία έχω ονομάσει Παντελιάδα 2014»

Τo 2005 οι Goin' Through (με τον Ταραξία ενεργό μέλος) συνεργάστηκαν στην πίστα με την Αννα Βίσση. Ηταν η πρώτη φορά που ένα ελληνικό hip hop σχήμα εμφανιζόταν σε μπουζούκια. Τώρα πλέον έχει γίνει μόδα. «Θεωρώ ότι η μουσική είναι μία. Βγαίνουν καλά πράγματα σε όλα τα είδη. Η συγκεκριμένη συνεργασία τότε είχε συντελέσει στο να μάθει καλύτερα ο κόσμος στην Ελλάδα τι σημαίνει hip hop. Στις μέρες μας, δυστυχώς, έχουν επικρατήσει κάτι τραγουδάκια που μιλούν χαζοειδώς για αγάπες και λουλούδια κι έχουν διάρκεια ζωής δύο μήνες. Μιλάμε για κανένα επίπεδο, με λίγα λόγια. Δεν μπορώ να θεωρήσω, δηλαδή, ότι ο Παντελίδης είναι κάποιος σοβαρός καλλιτέχνης. Ζούμε μια πνευματική ισοπέδωση, έχουμε πέσει σε τέλμα κι όλο αυτό εγώ το έχω ονομάσει “Παντελιάδα 2014”».

Το 2009, λίγο προτού ιδρύσει τη δική του εταιρία, ο Ταραξίας κυκλοφόρησε από τη Legend το άλμπουμ «Αστάθμητος παράγοντας», όπου έκανε δύο σημαντικά hip hop remixes. Το ένα ήταν στο «Ζαμανφού», τραγούδι του αξέχαστου Σάκη Μπουλά. «Πέρα από καταπληκτικός καλλιτέχνης, ήταν και φοβερός άνθρωπος. Τον Σάκη τον έβλεπες και πέρναγες καλά. Προσωπικά τον γνώριζα χρόνια και όταν του ζήτησα την άδεια γι' αυτήν τη διασκευή, μου την έδωσε αμέσως. Μάλιστα, παρότι ταλαιπωρούνταν με την υγεία του, και τότε είχε έρθει στο στούντιο να ηχογραφήσουμε, ήταν έξω καρδιά και μας έκανε όλους να περάσουμε τέλεια».

Στο ίδιο άλμπουμ μπήκε και η διασκευή του «Ελλάς», του τραγουδιού που έγραψε ο Σταμάτης Μεσημέρης κι ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. «Οι ρίμες του κομματιού, που γράφτηκαν το 2008, αποδείχτηκαν... προφητικές. Το ίδιο και το video clip που δεν παίχτηκε πουθενά, παρόλο που το είχα στείλει τότε παντού. Δεν είχαμε μπει ακόμη στο ΔΝΤ κι εγώ το πρόβαλα μέσα από τις εικόνες του clip. Σαν να είχα ένστικτο. Ο Παπανδρέου έλεγε τότε “λεφτά υπάρχουν” κι εγώ έκανα video για την “Ελλάς” με τη Μέρκελ, τον Μπαρόζο κι όλους αυτούς που ήρθαν τελικά και κάθισαν πάνω από το κεφάλι του ελληνικού λαού. Ο μόνος που πρόβαλε το συγκεκριμένο clip ήταν ο Αντώνης Κανάκης, τον Δεκέμβριο του 2012 που πήγα στο “Ράδιο Αρβύλα”».

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ
Το δημοσίευμα σχολίασε και ο γνωστός Θοδωρής Ρακιντζής