Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης βραβεύει τους πρωτεργάτες της HIPHOP

Photo by Christie Z-Pabon


Την Τετάρτη 12 Μαρτίου, το συμβούλιο του δήμου της Νέας Υόρκης αναγνώρισε και επίσημα το κίνημα του hip-hop και διακήρυξε τους πρωτεργάτες του σε ξεχωριστή τελετή που έλαβε χώρα στο κτήριο του δήμου. Στους επισήμως διακηρυχθέντες περιλήφθηκαν ονόματα εκτός από τα 4 στοιχεία του hiphop όπως βλέπουμε αλλά και φωτογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί ακόμη και παραγωγοί δισκογραφικών label που ξεκίνησαν τον ήχο της rap. Αυτοί λοιπόν ονομαστικά είναι οι: Afrika Bambaataa, Grandmaster Melle Mel, Grandmaster Caz, GrandWizzard Theodore, Kurtis Blow, Joe Conzo, Cutman LG, Rocky Bucano, and Jorge Fabel Pabon. Ξεχωριστή μνεία έγινε στον Pete DJ Jones που έφυγε πρόσφατα, την 15η του Ιανουαρίου 2014, τιμώντας τον και αυτόν μετά θάνατον.




Η τελετή σηματοδοτεί και το "πράσινο φως" για το "Διεθνές Μουσείο του Hip-Hop" (Universal Hip Hop Museum) που θα στεγάζεται στο Bronx και στο ιστορικό μνημείο του Kingsbridge Armory, με πρώτο πρόεδρο τον εμπνευστή του ZULU Nation, Afrika Bambaataa. Η πραγματοποίηση του μουσειακού χώρου θα περιλαμβάνει υλικό εξοπλισμό από djs, γραπτές παρακαταθήκες και ακουστικό υλικό από emcees, αλλά και φωτογραφικό υλικό από graffiti artists & break dancers.

Η τελετή ήταν σεμνή και με λιγοστά άτομα, παρόλο που η πρόσκληση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ανοικτή για το κοινό και μόνο ΜΜΕ κάλυψαν το γεγονός όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, αλλά αυτό δεν πτόησε τους βραβευθέντες αφού όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις τους, η ταπεινότητα τους διέπει.

Ο Grandmaster Melle Mel δήλωσε με συγκίνηση "Είμαστε εδώ για 40 και πλέον χρόνια, και ακόμη το κίνημά μας είναι δυνατό, τα δώσαμε όλα και πήραμε ελάχιστα (υλικώς)" ενώ εξαπολύοντας αιχμές για την σημερινή κατάσταση της hiphop κουλτούρας συνεχίζει "(σήμερα) Προωθούν το στερεότυπο του μάγκα που πουλάει ναρκωτικά στις άκρες των δρόμων, τους κάνουν αστέρες και ινδάλματα, θα θέλατε έναν από αυτούς να βγει έξω με το παιδί σας; Όχι" [...] " Το σημερινό hiphop δεν κρατάει την δάδα των παλιών ημερών"

Τέλος, για να τελειώσουμε με τις δηλώσεις, από την μεριά της δημοτικής εξουσίας δηλώθηκαν επαινετικοί διθύραμβοι τόσο για την προσφορά σαν hip-hop κίνημα όσο και υποσχέσεις να γίνει έγκαιρα το μουσείο και να διασώσει την κληρονομιά της κουλτούρας των δρόμων, όπως είπαν οι Fernando Cabrera και Jumaane Williams (δημοτικού διαμερίσματος Brooklyn)

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε από την εκδήλωση στο άλμπουμ της Christie Z-Pabon στο facebook